Direktlänk till inlägg 27 oktober 2009

Sjuka ska bli friska - den allsmäktige sitter i regeringen

Av Blues - 27 oktober 2009 19:09

"...Personer som når den bortre gränsen för sjukpenning, 914 dagar, ska erbjudas aktivt stöd och hjälp för att kunna komma tillbaka till ett arbete. Via den tre månader långa introduktion som föreslås ska sjuka få tillgång till stöd och hjälp från Arbetsförmedlingen. Skulle det visa sig att detta inte fungerar finns sjukförsäkringens skyddsnät kvar. Personer som tidigare haft tidsbegränsad sjukersättning kommer att kunna återfå sin sjukpenninggrundande inkomst. De får samma ekonomiska skydd vid sjukdom som alla andra. Den kommer att uppgå till 223-680 kr per dag, beroende på om man får a-kassa eller ej".
"...Åtgärderna gäller personer som haft sjukpenning i 550 dagar eller tidsbegränsad sjukersättning under maximalt antal månader och därför inte längre är berättigade till ersättning från sjukförsäkringen".
"...Den som gått igenom introduktionsprogrammet kan i nästa steg få arbetslivsinriktad rehabilitering via de olika program och stöd som Arbetsförmedlingen förfogar över, tex. lönebidrag, skyddat arbete, utvecklingsgarantin, jobb-, trygghets- och utvecklingsanställning och Samhall. Ersättningen till de som deltar i rehabiliteringen är den samma som gäller för de som deltar i dessa åtgärder redan i dag". 

"...Människor som varit sjukskrivna under en längre tid blir nu omförsäkrade in i aktiva åtgärder för ett friskare liv.
Förändringarna i sjukförsäkringen var nödvändiga och hela samhället måste hjälpa till att underlätta vägen tillbaka till ett friskt liv och återgången till arbete. Arbetsgivare, förmedlare, coacher, sjukvården och andra aktörer måste tillsammans stötta de människor som "vill kunna arbeta" efter sin förmåga". 
 MVH     Cristina Husmark Pehrsson

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Försäkringskassan Tomteland

Den 2 januari 2010                                   Ärende: Beslut om utförsäkringen

Hej,

Enligt våra beräkningar har du varit sjukskriven mellan perioden 1 feb 2006 - 31 dec 2009, dvs. 3 år och 11 månader, eller exakt 1414 dagar. Det är 500 dagar mer än det som räknas som bortre gränsen för sjukpenning (914 dagar) som är nästan lika lång som den sk. tidsbegränsad sjukersättning (550 dagar). Du har extremt överskridit den maximala tiden som kan räknas som den normala långtidssjukskrivningen och är inte längre berättigad till ersättningen från sjukförsäkringen. Härmed blir du helt utförsäkrad, i enlighet med den nya lagen, fr.o.m den 1 januari 2010.

Du hänvisas till Arbetsförmedlingen som ska coacha dig och ge dig aktiv hjälp och stöd för att både tillfriskna och återgå till ditt gamla jobb, eller leda dig till ett nytt arbete. Under den tre månaders långa introduktionstiden har du inte rätt till nåt ekonomiskt stöd alls pga. karenstiden (87 dagar enligt lagen om introduktionstiden), men du kan få a-kasseersättning om du är medlem i a-kassan eller ansöka om ekonomisk hjälp från socialförvaltningen i din kommun. Efter introduktionstiden går du till nästa steg - arbetsinriktad rehabilitering (mer om det kan du hitta i den bifogade broshyren från AF). Om de skulle visa sig att allt detta inte fungerar och du blir sjuk igen då finns det möjlighet att återgå till den gamla sjukförsäkringen. Men då måste din arbetsförmåga vara totalt nedsatt i oöverskådlig tid - livet ut.

Genom att utföra kontroll av din läkares (onkolog) utlåtande dvs. av hans läkarintyg, har vi fått kännedom om din sjukdom. Vi vet att du lider av framskriden elakartad cancer bakom höger öga (bortopererat) som ligger väldigt nära sinneskorsningen (kan mista synen helt) och hjärnan. Det är sk. dottertumör eller metastas (cancer nr 2) som du drabbats utav igen efter den första tumöret 2002. Två omfattande operationer genom skallen och ögonhålan, 16 st citostatikabehandlingar och massa strålbehandlingar. Allt detta enbart för att hindra cancern att bli större eller sprida sig till hjärnan (det finns ingen möjlighet, med dagens medicin, att ta bort sjukdomen helt och hållet). Det är sammanlagt 12 st olika mediciner du tar regelbundet, vissa av dem två gånger om dan och pga. detta lider av olika biverkningar och andra sjukdomar (magkattar, hög blodtryck, diabetes typ B mm). För närvarande är, enligt onkologen, din arbetsförmåga helt nedsatt.

Vi beklagar allt detta, men vi har våra nya strikta regler som gäller sjukförsäkringen och rätten till sjukersättningen, som regeringen stiftat (vår soc.förs.minister har utformat dem alla) och vi måste följa dem från punkt till pricka

MVH Tomtelisa Pehrsson

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Den lagstiftning som Husmark-Pehrsson signerat har dömts ut som omöjlig, omoralisk och oansvarig. Lagen öppnar för en lavin av hjärtslitande konflikter med allvarligt sjuka under de kommande åren. Det finns minst 20 000 personer med allvarlig ohälsa - cancersjuka eller psykiskt sjuka som riskerar att de kommande åren mista sin anställning (om den finns kvar) och sedan snabbt kastas ut ur sjukförsäkringen. Det är den andra gruppen som utförsäkras - personer som har varit långtidssjukskrivna i 550 dagar eller längre. Nu har man infört undantag som gör att vissa kan få förlängd sjukpenning efter de passerat 550 dagar om de lider av en svår sjukdom, tex. cancer. För att beviljas permanent sjukersättning krävs det att arbetsförmågan skall vara nedsatt på oöverskådlig framtid, dvs. livet ut.

Nästa år kommer 54 000 personer att tvingas ut ur sjukförsäkringen. Regeringen bestämer att dessa personer inte längre är sjuka, oavsett hur de mår. Regeringens så kallade rehabiliteringskedja är inget annat än en utsorteringskedja. Det stämmer inte att man har en ”historiskt satsning på rehabilitering”. Merparten av denna satsning går till försörjning av dem som man kastat ut från sjukförsäkringen, inte till rehabilitering. Och - det värsta av allt: de kan bli helt utan ersättning under nästan tre månader. Orsaken är att det finns en karenstid87 dagar innan man kan få tillbaka sin sjukförsäkring.
Om den "friske" utan sjukförsäkring är med i a-kassan, då måste han ändå vänta i minst 20 v innan han får ersättningen. Som, enligt lagen, gäller arbetslöshet, inte sjukskrivning. Och, om man ska ansöka om ekonomisk hjälp från socialen, då ska man också vänta ett par månader. Och socialen gäller inte sjukskrivningen heller!

En sjuk person som inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning hela tiden, även en längre tid. Enligt lagen. Men lagen har inte rätt i det här fallet utan det är vår allsmäktige socialförsäkringsminister.

Där makten har rätt har rätten ingen makt

Var hände med medmänskligheten? Snart har vi inte någon allmän sjukförsäkring i Sverige längre. Människor som utan egen förskyllan nu får stöta på en inhuman handläggning från en statlig myndighet som är skattefinansierad. Klienterna har alltså själva bidragit till dess fortlevnad under många år. Nu har de inte ens rätt att få ta del av en sjukförsäkring värd namnet. Och att regeringen dvs. FK ska bestämma hur länge ska en person bli sjuk? Vilken fantastiskt förmåga och framgång! De förtjänar alltihoppa Nobelpris i "alternativ medicin". Forskningen behövs inte längre, inte heller läkare. För deras kompetens skiter kassan fullständigt i.

Det visar vilken människosyn alla de har - sjuk = lat fifflare.

Statsministern sa en gång att "välfärden är en sjukdom, som mentalt handikappar svenskarna". Han har jämfört välfärden med pest. Massa lögner och struntprat, för alliansen ville till varje pris komma till makten för att "skapa jobb", "trygga välfärden" och "bekämpa utanförskapet". Väl vid makten har de gjort allt för att underminera det de avskyr och föraktar: de försvagade facket, höjde a-kassan, skapade låglönemarknad, arbetarna tvingades gå ner både i arbetstid och lön för att "rädda företag" och jobb, lånade (skatte)miljarder till banker och fonder, FK marknadsförde "rehabkedjan" med utförsäkringen som följd (sjuka förlorar sin sjukförsäkring och 76 000 personer kastats ut i socialbidragsköerna), arbetslösheten stiger till 10%, SD växer, socialbidragsköerna växer, pensionärer betalar högre skatt än de som jobbar, välfärden undermineras konstant (skolan, vård, omsörg), de avskaffade fastighetsskatten - 220 000 villaägare fick höjd skatt plus flyttskatt. Plus massa annat (bonusar, inkomstgarantin, höjda löner till riksdags- och EU-ledamöter, mer pengar till EU, mer fattiga, värre segregation, fler kriminella, mer (statligt!?) fiffel, mer skuld, mindre BNP... Plus massa annat.

Men rika har blivit rikare och ska belånas och fattiga har blivit fattigare och ska straffas.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Ovido - Quiz & Flashcards